TUHAN memberi 3 hari,Kemarin yg berlalu,Sekarang yang berlaku,Esok yg kita tidak tahu

3 perkara pilih hat mana???

Monday

Ketentuan Allah dan Penghidupan Manusia
أًلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ
 سُبْحَانَ اللّهِ ، والْحَمْدُللّهِ ، وَ لا اِلهَ اِلَّا اللّهُ ، وَ اللّهُ اَكْبَرُ ، وَ لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ اِلَّا بِاللّهِ

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad  S.A.W. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat..apa khabar saudara-saudaraku semua??? semoga saudara-saudaraku semua sentiasa tenang,beriman serta didalam keredhaan-Nya..Disini sedikit cerita untuk dikongsikan bersama,, bagi sudah mengetahui dapatlah kita mengimbas kembali dan bagi belum mengetahui bersama-samalah kita berkongsi,mudah-mudahan ia dapat memberi manfaat kepada kita..

Kehendak anda kepada tajrid di samping Allah SWT mendirikan (meletakkan) anda didalam asbab adalah merupakan syahwat yang tidak nampak dilihat. Kehendak anda kepada asbab disamping Allah mendirikan anda didalam tajrid bererti turun dari himmah Yang Maha Tinggi."

Maksud diatas seperti berikut :-

Perkataan " Al-Asbab ", maksudnya ialah: " Sesuatu yang sampai dengannya kepada maksud yang dicapai di dalam dunia."

iaitu segala sesuatu dimana dengannya kita boleh sampai untuk maksud-maksud yang diperlukan di dalam kehidupan duniawi. Misalnya mencari rezeki yang halal atau bekerja dalam sifat yang diredhai Allah SWT.

Perkataan "At-Tajrid " ialah " Melepaskan diri dari Al-Asbab.


Manusia dalam penghidupan terbahagi kepada dua ;

1." Manusia yang ditentukan Allah dalam status Al-Asbab". 
Manusia dalam status ini untuk menghasilkan penghidupannya dalam dunia adalah dengan jalan bekerja.

Manusia distatus ini perlu bekerja untuk hidup. Bekerja dengan perkerjaan yang Allah redhai.

Jika tidak bekerja,ia tidak boleh menjalani kehidupan dengan sewajarnya. 

Apabila kehidupan selamat, tenteram dengan pekerjaan yang dilakukan ini, menurut akhlak ilmu tasawuf, dia tidak boleh meninggalkan pekerjaan tersebut untuk berpindah kepada status yang lain,iaitu meninggalkan pekerjaan yang sudah berkat itu kerana tujuan semata-mata melaksanakan ibadat kepada Allah SWT. 

Dengan maksud yang mudah difahami " Orang ini telah berkerja dengan pekerjaan yang Allah redha , kemudian dia berhenti dari bekerja untuk melakukan ibadat sahaja seperti mahu beriktikaf di masjid dengan berhenti berniaga". 
Bila dia meninggalkan pekerjaan dan beribadat sahaja tanpa menghiraukan penghidupan, menurut akhlak ilmu tasawuf, terdapat syahwat yang tersembunyi di dalam dirinya. 

Disebut dengan " syahwat " kerana tidak mau menuruti atau tidak mahu sejalan dengan dengan kehendak Allah.Sedangkan Allah berkehendak pada kemaslahatan setiap manusia itu dalam hidup dan kehidupannya supayA bekerja, beramal dan berusaha.

Maksud" tersembunyi "iaitu syahwat itu disebut dengan syahwat yang tersembunyi ialah bercita-cita besar untuk menghampirkan diri semata-mata kepada Allah untuk kebahagiaan ukhrawi tetapi kehidupan duniawi menjadi kucar-kacir dan menyusahkan orang (kerana berhenti bekerja).Bercita-cita spt ini pada dasarnya baik, tetapi pada hakikatnya sudah menyimpang dari ketentuan Allah.


2. " Manusia yang ditentukan Allah dalam status Tajrid ". 
Manusia dalam tingkatan status ini sudah tinggi nilainya pada sisi Allah.

Penghidupannya telah dipermudahkan oleh Allah, sehingga ia tidak sukar lagi dalam hidup dan kehidupan. Dia tidak perlu lagi bekerja dan berusaha mencari rezeki, tetapi rezekilah yang datang kepadanya.

Terdapat dua gambaran manusia yang berada distatus ini.

(a) Manusia ini bekerja dan berusaha tetapi seolah-olah dia bekerja sebagai tanggungjawab,kerana hatinya tertuju selalu bagaimana ia dapat melaksanakan ajaran agama dengan sebaik-baiknya dan bagaimana ia selalu taqwa kepada Allah SWT. 

Maka manusia seperti ini meskipun ia beramal dan bekerja, tetapi tidak memberatkan otaknya, bahkan Allah memudahkan rezekinya dan memberikan keberkatan pada usahanya yang tidak terkiranya sama sekali.

Lihat Surah At-Talaq: Ayat 2 - 3

"Barang siapa yang bertaqwa kepada Allah, maka Allah akan memberikan jalan keluar (dari kesulitan-kesulitan) untuk orang itu. Dan Allah akan memberikan rezeki kepadanya dari (sumber-sumber) yang tidak pernah difikirkan. 

Dan barang siapa yang tawakkal kepada Allah,maka Allah akan mencukupkan keperluannya.Sesungguhnya Tuhan itu melaksanakan kehendakNya. Sesungguhnya Allah telah menqadarkan bagi tiap-tiap sesuatu".

b) Ada manusia yang sama sekali tidak bekerja dan berusaha, selain hanya beribadat saja kepada Allah Yang Maha Esa. Beribadat ini ada macam-macam sifatnya.

Contohnya Tuan Guru yang mengajar di pondok-pondok. Mereka mengajar tanpa memungut upah tetapi mendidik dan membimbing manusia kepada ajaran-ajaran agama. Mereka tidak bekerja hanya menonton manusia kepada kebaikkan sahaja.

Mereka tidak bertani, berniaga atau bersawahpadi,kelaut (nelayan) tetapi rezeki mereka sentiasa ada. Mereka juga tidak memiliki harta. 

Segala rezeki datang kepada mereka, dihantar oleh petani, atau nelayan atau peniaga atau sesiapa saja mengikut tempat dimana tuan guru itu tinggal.

Hamba-hamba Allah yang telah diangkat martabatnya oleh Allah ke makam tajrid seperti di bahagian dua di atas, maka akhlak tasawuf menganjurkan kepadanya supaya jangan turun ke maqam Al-Asbab. 

Jika ia turun ke makam al-asbab bererti ia menurunkan nilai dirinya dari himmah(tekad) yang bermutu tinggi. 

Maksudnya ia jangan turun untuk bekerja dan berusaha seperti orang-orang biasa, kerana jika ia turun ke tingkat ini, maka ibadatnya akan terganggu, keberkahan yang telah diberikan Allah kepadanya akan dicabut Allah SWT.

Maka tiap-tiap status yang telah ditentukan oleh Allah kepada manusia mesti diterima dengan redha dan ikhlas. 

Meskipun maqam-maqam antara kita sesama manusia berlainan, kita tidak boleh cuba-cuba memindahkan diri dari satu maqam ke maqam yang lain. 

Samada ke maqam yang lebih tinggi atau ke maqam yang lebih rendah, seperti dari asbab ke tajrid atau tajrid ke asbab kecuali Allah yang memindahkan. 

Seperti Allah tidak lagi memberkati kita pada satu-satu maqam hingga kita harus berpindah daripadanya.

Contoh,pekerjaan yang dilakukan sehari-hari tidak lagi menguntungkan/membahgiakan baik pada dunia atau pada agama, namun dia tetap berkewajiban menyelesaikan duniawi dan ukhrawi sebagaimana sepatutnya. Dengan itu telah ada keinginan Allah untuk memindahkan maqam orang tersebut.

Apabila kita berada pada hidup dan kehidupan, selalulah berpegang kepada Allah, bertawakkal, menyerahkan diri dan tidak melupakanNya. 

Maka Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang akan melihat kita ke jalan yang benar. 

Seperti surah Al Imran ,ayat 101:

" Barang siapa yang berpegang teguh kepada Allah, maka sesungguhnya orang itu telah diberikan petunjuk kepada jalan yang lurus (benar) ".


Kata Imam Malik

"Barangsiapa berFiqih/bersyariat saja tanpa tasawuf nescaya akan berlaku Fasik (tidak bermoral) "

"Barangsiapa yang berTasawuf sahaja tanpa berfiqih/berSyariat nescaya ia berlaku Zindik(sesat dalam berAgama)

Marilah kita sama-sama manfaat diri kita,kluarga kita,masyarakat kita,,smoga Allah selalu memberi Hidayah kpd  kita kepada jalan yang benar dan lurus.....Ameen