TUHAN memberi 3 hari,Kemarin yg berlalu,Sekarang yang berlaku,Esok yg kita tidak tahu

3 perkara pilih hat mana???

Thursday

IKHLAS


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

1. Ibadah yang qabul (diterima) oleh Allah hanya lah ibadah yang berserta "ikhlas" di dalam nya !

2. Ibadah yang di lakukan semata2 kerana Allah, tetapi masih di selubungi perasaan hati yang mencitakan pahala, syurga dan keindahannya di akhirat SAH di sisi Fiqh / Syari'at zahir, namun pada sisi pandangan Tasawwuf, ianya cedera di sebabkan wujudnya cita2 selain Allah berserta ibada
hnya.

3. Hakikat "ikhlas" sebagaimana yang di tuntut oleh Allah adalah "Tauhid" yang murni, ketika hati telah suci dari sekalian kekotoran "maknawiyyah", tiada cita2 lain selain menuntut Wajah Allah dan semata2 melihat anugerah Allah kepada diri hamba untuk melakukan Ibadah!

4. Orang yang benar2 beriman wajib bersusaha sungguh2 mendapat hakikat "ikhlas" sebagaimana di huraikan di atas, sekurang2 nya pada tingkatan Tauhid yang paling rendah, iaitu pada Tauhid Af'al.

5. Ketika seseorang hamba Allah memperoleh hakikat "ikhlas", dia akan merasai kemanisan sekalian ibadahnya, tenang hatinya berserta Allah sepanjang Ibadahnya. Bahkan sepanjang hidupnya akan di penuhi kebahagiaan!

6. Seseorang belum mencapai "Tauhid" yang sebenar dan belum memperoleh darjat hakikat "ikhlas" (orang awam), hendaklah sentiasa waspada sepanjang Ibadahnya iaitu di permulaan, di pertengahan dan dan di penghujung setiap Ibadahnya agar tidak tergelincir niatnya! Dan dia perlu berbanyak2 taubat dan muhabasah di sebabkan niat hatinya yang setiasa berubah2, semoga Allah mengampuninya dan menerima nya sebagai hamba ALlah!